Loodsen

Loodsen

De loodsen vertellen u over hun activiteiten:

Wanneer je 16 jaar of ouder bent kun je bij de Loodsen. Het is niet mogelijk om van buiten de groep lid te worden van de loodsen, dit kan alleen wanneer je als verkenner naar de loodsen komt.

De loodsen bestaan uit ruim dertig personen en twee begeleiders. De begeleiders zijn oud-loodsen die zich hoofdzakelijk bezighouden met de communicatie tussen het bestuur en de andere speltakken.

Deze begeleiders zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de loodsenstam.
Ollie1De loodsen noemen zichzelf Ollie-stam, dit is vernoemd naar de eerste lelievlet, de Oldemans, van de loodsen uit 1964 en tevens de schenker van deze vlet, de heer Oldemans.

Voor de dagelijkse leiding zijn enkele oudere loodsen aangewezen als kader. Samen met de rest van de loodsen maken zij het programma. In tegenstelling tot de zeeverkenners, de juniorverkenners en de welpen wordt het programma niet gemaakt vóór, maar dóór de loodsen.

Iedere zaterdagmiddag en woensdagavond komen we bij elkaar. Wij zijn over het algemeen als loodsen te herkennen aan onze blauwe sweater met op de rug een grote afbeelding van een van onze boten. Regelmatig is er ook een weekendkamp met veel lol en uitdagingen.

Ons programma speelt zich met name af op en rond onze boten. We hebben twee vletten: de Oldemans en de Kortenaer (zeilnummer 1432). Ook hebben we een houten roei- en zeilsloep afkomstig van de marine uit 1946 (deze sloep hebben we de Bloys van Treslong gedoopt). De Bloys is zo veel mogelijk in originele staat gehouden, waardoor het mogelijk is ermee te zeilen én te roeien. Voor de veiligheid is er een buitenboordmotor. Helaas is voor ons in 2018/2019 de Bloys helemaal op. We gaan hem verkopen en op zoek naar een passend schip voor ons.Geschiedenis2

Iedere zomer gaan we zo lang mogelijk op zomerkamp. Tijdens deze periode kunnen alle loodsen intekenen om een paar dagen, een week of lan-ger mee te zeilen op één van de boten. In de praktijk komt het erop neer dat we een trektocht maken over het IJsselmeer, de Friese Meren, de Waddenzee en zelfs in Kroatië hebben we de afgelopen jaren al twee maal een aantal weken rondgevaren met onze sloep. Gedurende de rest van het jaar houden we weekendkampen en zeilen we op open water. Ieder loods mag zelf een dag gaan zeilen of een kamp organiseren wanneer er voldoende animo is. Voorwaarde is wel dat er voldoende mensen mee gaan en dat iemand aanwezig is met een CWO Zeildiploma of sloepmachtiging. Tijdens de winter doen we het benodigde onderhoud aan de boten en organiseren we andere activiteiten

We hebben ieder jaar een aantal vaste activiteiten:

  • Mid-WinterBBQ, dit is ergens in februari, hier zijn andere groepen vaak ook uitgenodigd.
  • ZuWaKa, dit is in juni, een groot zeilevenement waar ook andere groepen komen, hierbij zijn ook de verkenners aanwezig.
  • Zomerkamp, ieder jaar gaan we meestal naar het waddengebied voor een maandje.
  • Zeilwedstrijden, na zomerkamp zijn de zeilwedstrijden, ook hier zijn meerdere groepen uitgenodigd, en komen de verkenners ook.