De Sloep

De sloep

De Karel Doormangroep heeft een B2-Sloep uit 1946.
Gebouwd door de Rijkswerf in Den Helder met bouwnummer 639.
Door ons gekocht in 2001 van de Schiedamse Zeekadetten.
De loodsen hebben hier al vele avonturen en ook avond-uren mee beleeft.
In al die jaren die we de sloep hebben, heeft hij heerlijk gezeild en ook op de motor gevaren met allerlei motoren. Buitenboord, binnenboord en nu weer buitenboord, dit laatste blijkt vele malen wendbaarder en dus veiliger. De loodsen varen op groter water dan de zeeverkenners, hierbij is het IJsselmeer en de Waddenzee is geen onbekend gebied meer. Alles is aan boord, van GPS tot marifoon, en de loodsen krijgen ook opleiding in navigeren en een aantal zijn gecertificeerd met marifonie en klein vaarbewijs.
Ook is de sloep 2 keer in Kroatië geweest. De loodsen hebben in beide keren een mooi plan geschreven. Hierbij drie foto’s van 2010.
Sloep8 Sloep9Sloep11
Maar; een houten boot geeft ook onderhoud en dat hebben we de afgelopen 2 jaar geweten, want in maart 2014 ging de sloep op de wal. En toen begon het: Breeuwen, nagelen, spanten zetten, wrangen maken, wiggen zagen. Het lijken wel termen uit de Eerste Wereldoorlog! Toch klinkt het allemaal bekend voor onze loodsengroep. Want onze houten B2-sloep lag tot april 2016 al weer “heel even” in een Hooglanderveense loods. Maar ondertussen kregen ze in januari al weer een klein beetje uitzicht op het zomerkamp. In de winter zijn ze ontzettend druk geweest met het opmaken van de naden (tussen de houten planken en dan bovenfrezen). Nadat bijna al het freeswerk is gebeurd, konden ze daadwerkelijk beginnen met het maken van de boot.

Sloep1
In de weken erna zijn ze ook begonnen met het stomen van het hout en het maken van de spanten in de boot. Ja, u leest het weer goed, ze stomen het hout, zodat ze het kunnen buigen en in de boot kunnen drukken. Dit nagelen ze dan met koperen nagels om het vast te zetten. Maar na dit botenbouwpraatje is het ook wel leuk om te vertellen wat de ambities zijn als de boot vaart. Het zomerkamp is namelijk niet één weSloep2ek zoals de andere speltakken. Maar ze willen wel samen met de andere speltakken vertrekken en dan blijven ze 3 weken zeilen. Als de boot sterk genoeg is gaan ze zelfs proberen om de Waddenzee op te gaan. Dit zou wel weer ontzettend leuk zijn nadat de vorige keer 3 jaar geleden was.

Wel willen we nog ons bedankje uitspreken voor: ABC botenbouw, Frank Brouwer die ons ontzettend heeft geholpen met zijn kennis en kunde.
Sloep3Sloep4
Ook het Prins Bernard Cultuur fonds heeft ons geweldig financieel gesponsord, dit heeft gemaakt dat wij met de sloep aan de slag konden en wij weer bijna kunnen varen!

Sloep5pbcf

Inmiddels is het nu 2016 en is de sloep weer in de vaart en wordt wekelijks beter.

Sloep6Sloep7

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG-20160618-WA0014