Pinksterkamp geslaagd, Zuwaka was weer top

Screenshot_20190610-164059_Instagram Screenshot_20190610-164306_Instagram

Zuwaka 2019

Hèt Pinksterkamp voor zeeverkenners en loodsen, maar dit jaar dat niet alleen. Het was het 40ste Zuwaka. Dus tijd voor een feestje en ook chaos, want beide zijn leuk op kamp. Dit jaar gingen vele dingen anders. Het thema was “Tijdloos” en dat hebben we geweten met allerlei rariteiten.

Dit Pinksterkamp wordt nu al verschillende jaren gehouden in de gemeente Zeewolde op het Landgoed de Wielewaal en dit is een geweldig terrein om een kamp te houden met ruim 500 waterscouts. Alleen de haven heeft al twee jaar een probleem, er zijn geen planken op de steigers (chaos dus), maar dat mag de pret niet drukken. De Admiraliteit 11 “Zuidwal” heeft met de Ondersteuning commissie (OC) de steigers voorzien van pallets en voilà: daar is er weer een bruikbare steiger (feestje gaat gewoon door). Maar eerst de aankomst en de voorbereidingen. Op de vrijdag werd het al druk op het terrein van Landgoed de Wielewaal op het terrein wat gelegen is rond de aanloophaven voor boten. Alle 13 groepen waren onderweg over het water en over land. Ook was er van ons uit al een afvaardiging van de leiding en de loodsen al op de donderdagavond ter plaatse om het tentenkamp van ons alvast op te zetten, we zijn best een grote groep en de terreinen werden verwisseld tussen scouts en loodsen (chaos) en dan moet je wel een goede plek zien te krijgen en rekening houden met nog vele anderen. En samen met Cay Noya was Amersfoort goed vertegenwoordigd, de tenten van Amersfoort allemaal op een rij, zo leuk (Amersfoorts feestje dus). Op vrijdagmiddag/avond kwamen alle boten en de deelnemers van dit altijd weer fantastisch evenement naar het kampterrein en de haven. Al gauw zat de sfeer er goed in. Op de zaterdagmorgen kwamen er ook de welpen en juniorzeeverkenners van diverse groepen, de dolfijnendag werd dit jaar tijdens Zuwaka gehouden, de Dolfijnencommissie (DolCie) is hier erg druk mee geweest, de jeugd kon op deze manier een blik in de toekomst werpen (chaos: ineens 160 kinds erbij, maar wel heel leuk en natuurlijk ook een feestje dus). Door het thema Tijdloos was er door de activiteitencommissie (AC) van Zuwaka een heuse tijdmachine gebouwd en daar moesten de kinderen en leiding na de opening van het kamp, nu met 660 personen wel “even” doorheen. Zowel de opening als de doorloop door de tijdmachine waren geweldig. Helaas was er voor de zaterdag zeer harde wind voorspeld en werd het programma aangepast. We gingen op zaterdag overdag NIET het water op, dat was echt onverantwoord, ’s avonds pas, toen de wind minder werd, toen pas zijn er een paar zeer goede zeilers gaan varen. Ondertussen was er overdag al wel wat georganiseerd voor de kinderen en de leiding en met zo’n tentenkamp is het altijd leuk met z’n alle. In de grote circustent was er wat te leren over vaaropleidingen (ruim 150 kinderen stil en in de aandacht) en ook over startprocedures van zeilwedstrijden door de Nautisch Technische Commissie (NTC) en ook een knopenhoek was er ingericht en werd goed bezocht. In de middag was er een activiteitenspel en daar werd leuk aan meegedaan. In de middag ging ook het winkeltje open en konden de kinderen wat kopen en regelmatig kwam kampadmiraal Bram langs met de grote Zuwaka-golfkar en mocht menig welp en juniorverkenner een stukje meerijden, hoe leuk is dit op een verwaaide dag. In de avond een spel met als thema de tijdreis en daarna muziek in de grote circustent. Met etenstijd was de circustent een eetzaal voor de welpen en aten ze macaroni. Centraal gekookt door het team Food&Beveridge (F&B) van Zuwaka. Alle kinderen en de kampstaf hebben hier heerlijk van gegeten en kregen nog een ijsje toe. Maar: wij hadden met onze nieuwe Kiek Uut wat motorpech. Even zag het er naar uit dat we niet mee zouden kunnen doen aan de slepersrace, die mededeling zwaar viel bij de KD’ers. Hebben we een nieuwe sleper, een voormalige supersnelle en wendbare politieboot, helemaal opgeknapt en geschilderd en die doet het nu niet meer? Hoe dan?? Gelukkig hebben we veel kennis, een groot netwerk en op zo’n kamp ook ineens heel veel adviseurs. We hebben na wat metingen ons eigen plan getrokken en op de zondag (1e Pinksterdag) een andere brandstoftank en wat slangen geregeld en na wat uren sleutelen: Vroem Vroem, we waren er weer. De Kiek Uut 3 weer in de vaart, en hoe!!! Die zondagavond zouden we het beleven.

Overdag waren er voor de welpen tot aan het vertrek op de zondag nog wat leuke spelletjes te doen. Tegen het middaguur kwam er hier de grote chaos weer om de hoek, alle welpen en bagage een kilometer verplaatsen, maar met behulp van ons (F&B) vrachtbusje is dat helemaal goed gegaan. De zeeverkenners en loodsen waren inmiddels al vroeg in de ochtend het water op. Twee activiteiten op het Eemmeer een zeilwedstijd en een spel op het water, met tussendoor een warm broodje knakworst door de F&B op het eiland op het Eemmeer. Heerlijk weer een dag varen na de verwaaide zaterdag.  Deze zondag was er tevens een reünie voor oud-zuwaka medewerkers en zelfs de man die het Zuwaka heeft opgericht hebben we gevonden en was erbij. Dit was Fred van Dijk, inmiddels 70 jaar, en onze Admiraal Bram van de Hoef heeft hem persoonlijk opgehaald met de golfkar van de parkeerplaats, helemaal in stijl. Ook deze reünie paste natuurlijk in het thema Tijdloos, we keken hierbij even in het verleden. Bram had uit het admiraliteit 11 archief nog oude foto’s en ook veel mappen met (nog op een typmachine) getypte verslagen meegenomen, dit is zo leuk om door heen te bladeren en te bekijken en met de mensen was het een erg leuk weerzien, de Karel Doormangroep was er al vanaf het eerst uur bij. En natuurlijk rond 20:00u. op de zondagavond: de voor ons lang verwachte slepersrace en onze Kiek Uut deed het weer. Spannend!! Na de slepersrace met ons alle even poseren voor de schitterende, inmiddels vele malen gedeelde, luchtfoto van ZUWAKA 40JR. Daarna de uitslagen van het weekend. Bram opende de prijsuitreiking en gaf daarna het woord aan Peter Heerschop, de penningmeester van de Admiraliteit 11, met even een stukje geschiedenis en vele bedankjes naar al de vrijwilligers (42). Toen was het woord aan de commissies voor de prijzen, onze verkenners hadden helaas niets, de loodsen hebben twee prijzen gewonnen en u raadt het al, met onze Kiek Uut weer in de vaart, we wonnen de slepersrace, wat een geweldige sleper hebben we: zo goed, zo wendbaar en zo snel. We zijn 7e geworden van al de 13 groepen. Toch heel netjes gedaan. Na de prijsuitreiking nog een uurtje leuke muziek en nog wat feest. De maandagmorgen alles met elkaar opruimen en alle groepen weer varend naar huis. Alle mensen van de AC, OC, NTC, F&B en de overige kampstaf hielpen mee opruimen en even na het middaguur was alles weer helemaal netjes. Rond 15:00u. was ook onze KD-sleep weer terug in Amersfoort. Terug van een geweldig weekendkamp, we kijken al weer uit naar volgend jaar. Hierbij enige foto’s. Natuurlijk is er nog veel meer aan foto’s en filmpjes, volg daarvoor ook instagram met KD-zeeverkenners, KD-Olliestam, ntcadmiraliteit11, zuwakazuidwal en nog veel meer.