Junior zeeverkenners
De juniorverkenners vormen een tussenspeltak bij de Karel Doormangroep. Deze groep bestaat uit een ongeveer 20 jongen en meisjes in de leeftijd van 10 – 12 jaar. Ze komen elke zaterdag bij elkaar tussen 13/14:00 – 17:00 uur. De hoofdleider is de schipper en de leiders zijn de stuurmannen. De juniorverkenners hebben 4 juniorvletten, net een maatje kleiner en wat lichter dan de lelievletten van de zeeverkenners. Als begeleidingsschip en sleper is een een mooie zeilschouw. Helemaal zelf opgeknapt door de leiding en met behulp van ouders. De leiding zal de kinderen intensief begeleiden met varen, Zo leren ze in een vroeg stadium al roeien en zeilen, en natuurlijk ook wrikken. Wrikken is de boot aan de achterzijde met 1 wrikriem voort kunnen bewegen, dit met een bepaalde slag. Deze speltak is in 2013 opgericht en krijgt steeds meer tradities en bestaan in september 2023 al 10 jaar. Natuurlijk doen deze kinderen ook mee met de groepsactiviteiten, zoals de boerenkoolfuif (spelmiddag en daarna gezellig eten), een dagje zwemmen met z’n allen enz. De kinderen gaan als basis enige scoutingtechnieken en ook vaartechnieken leren, zo ook regels rondom de veiligheid op en rond het water. In de zomer varen de junioren op het Eemmeer en in het voor- en naseizoen op de Eem.
De juniorverkenners dragen een scoutinguniform. Dit bestaat uit een blauwe blouse en/of polo, donkerblauwe/zwarte broek, zwarte sokken, zwarte schoenen, een Karel Doormandas en onze blauwe pet. ’s Winters kan de verkenner er nog een extra trui bij aan, ’s zomers mag het zomerkamp-T-shirt aan (als het warm is).
Een nieuw lid kan vier weken meedraaien. Na die vier weken prikken we een datum om uw kind te installeren. Vanaf dat moment trekt hij of zij bij iedere opkomst het uniform aan
Dan gaan we allerlei verschillende dingen doen. Omdat wij juniorzeerverkenners zijn, zijn we (als het mooi weer is) vaak te vinden op het water met onze 4 juniorvletten.
We gaan dan leren zeilen, roeien en wrikken. Daarnaast gaan we zwemmen, knutselen, speurtochten lopen, bosspelen doen. De groep is opgedeeld in vier groepjes. Dit heten de bakken en hebben elk een eigen boot. We hebben de boten genoemd naar mooie Amersfoortse historie: De Kei, De Koppelpoort, De Muurhuizen en De Lieve Vrouwetoren. Een begeleider heeft de leiding over een bak. Deze groep heeft nog geen historie met tradities, maar die gaan er zeker komen. De leiding heeft de beschikking over een (kajuit)zeilsloep De Keientrekker.
Zie voor diverse reisblog’s de diverse pagina’s.