Clubblad De Piraat Juli 2022

Karel Doormangroep Amersfoort

Welpen, Juniorverkenners, Zeeverkenners en Loodsen
De Stuw 3, 3813 TX Amersfoort
Opgericht door: Ch. H. van der Straten in mei 1946.
_____________________________________________________________________________________________
Opkomsten: De zeeverkenners en loodsen op woensdagavond van
19.00 tot 20.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00u
Welpen en juniorverkenners op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00u
Homepage: www.kareldoormangroep.nl
Mailadres: info@kareldoormangroep.nl
Clubhuis: (033) 472 72 72 ( wo-av en za-middag)
Contributie per kwartaal 2022:       Rekeningnummer:   
Welpen                        : € 49,00          IBAN: NL63 INGB 0000 614060
Juniorverkenners        : € 52,00          BIC:   INGB NL 2A
Verkenners                  : € 52.00         
Loodsen                      : € 56,00                    

Groepsvoorzitter: Maarten van Halteren
groepsleider@kareldoormangroep.nl      

Penningmeester: Sjoerd Roelofs
penningmeester@kareldoormangroep.nl

Welpenleidster: Saskia Tietjens
welpen@kareldoormangroep.nl  

Juniorverkennersleider: Michael Bal
juniorverkenners@kareldoormangroep.nl   

Verkennersleider: Stephan Priem
zeeverkenners@kareldoormangroep.nl   

LoodsenEeke Nijland
loodsenkader@kareldoormangroep.nl   

Redactie:  Oscar Koerts, Bram van de Hoef, Rik Volkers, Mart van Loenen en Michael Bal.
piraat@kareldoormangroep.nl

De Piraat
Een uitgave van de Karel Doormangroep   
te Amersfoort

Uitgave 2, jaargang 76, april 2022
Nu digitaal en gedrukt.

Inhoud:

Noteert u even

Wij feliciteren met hun verjaardag

Nieuws van de groep

Juniorennieuws

Uit het kraaiennest vernomen dat

Welpennieuws

Giller van de Maand

Zuwaka 2022

Zomerkamp 2022 zeeverkenners.

Regionale zeilwedstrijden

Overvliegen

Vrijwilligers bedankt

Dank u wel

Noteert u even

Zomerkampen van zaterdag 9 juli t/m zaterdag 16 juli.

Eerste opkomst op zaterdag 27 augustus en tevens

Overvliegen ook op 27 augustus (speltakwissel voor de oudsten)

Regionale zeilwedstrijden op zaterdag 10 september voor verkenners en loodsen.

Niet alle activiteiten staan in deze planning.
Houd ook uw mailbox in de gaten.

Nieuws van de groep

Wat een fijne activiteiten hebben we al weer gedaan dit voorjaar en de zomerkampen staan voor de deur. Zo blij dat dit allemaal weer normaal kan. We spreken weer ouders op het terrein. Nieuwe kinderen zijn geïnstalleerd en gaan nog mee op zomerkamp. Zo gaaf.

Heel bijzonder is dat we nu een derde generatie kinderen op de groep hebben en krijgen. Afgelopen zaterdag is welp Merijn Wester geïnstalleerd en natuurlijk was zijn hele familie aanwezig. Zijn opa Jos Kamer, vele jaren zelf lid geweest van onze club, van zeeverkenner tot groepsleider. Dan zijn vader en moeder Sander en Carlijn, beide lid geweest van welp tot leiding. Dan andere opa Paul Wester ooit bij de zeeverkenner in het westen van het land en naar Amersfoort verhuist en is ook bestuurslid bij ons geweest. Zo bijzonder is dit na 76 jaar bestaan van onze groep in Amersfoort. Echt trots op onze club en alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

Alle speltakken hebben al weer weekendkampen gehad. De welpen op ons eigen terrein en dat was een succes, leuke spellen, gezellige ouders en een super gezellig kampvuur tot laat.

Met Pinksteren deden onze zeeverkenners en loodsen mee aan het regionale Zuwaka-kamp. We deden het echt super goed we sleepten er 10 prijzen weg. Bij die prijsuitreiking zit ik dan zelf haast een beetje verlegen bij als trotse voorzitter van 10 x KD, maar ik zit daar ook als de voorzitter van Admiraliteit 11 “Zuidwal” van de andere 11 groepen.

Dit weekend staat in het teken van groot onderhoud van ons clubhuis. Een van de ouders gaat ons clubhuis schilderen in de week van 4 – 8 juli. Wij hoeven de deuren, deur- en raamkozijnen alleen te schuren en dat doen we met een hoop hulp op zaterdag 2 juli. Dan gaan we samen aan de klus Wij verzorgen koffie/thee en lunch. Fijn dat ons clubhuis weer goed in de verf komt. Dan kunnen we weer jaren mee.

We hopen dat allen die met onze zomerkampen meegaan weer een onvergetelijk avontuur gaan beleven, zowel leden als leiding. Als bestuur bezoeken we de kampen en zijn daar dan ook best druk mee, maar dat doen we erg graag en kijken daar nu al naar uit.

Daarna is het grote vakantie en hopen dat iedereen een goede vakantie zal hebben. De eerste opkomst na de vakantie is op zaterdag 27 augustus en horen dan graag jullie verhalen.

Bram van de Hoef

Juniorennieuws

aaaaah yes! De ribbeling op het water, de geur van frisse bloesem, de wind door mijn haren, het zeilseizoen is weer begonnen! ‘Heerlijk! denk ik bij mezelf’, terwijl ik boven aan de dijk sta en uitkijk op het Eemmeer. Aan de overkant zie ik de wieken van misschien wel vijfentwintig windmolens snijden door de wind. ‘dat betekend een heerlijk windje om te zeilen’ hoor ik de leiding zeggen. Ik loop richting de boten, wanneer de weerspiegeling van de zon in het water mij verblind. Wanneer ik aankom bij mijn bootje (De Lieve Vrouw – 36) zie ik dat de kuip is gevuld met water. ‘Regen van afgelopen woensdag’ denk ik bij mezelf. ‘Wat is de natuur toch mooi eigenlijk, het verdampende water wat uiteindelijk weer neervalt, de wind wat ons kan voortbewegen tijdens het zeilen, vogels die over land en zee trekken’ bedachtzaam ga ik te werk en maak ik de boot samen met mijn groepje klaar. We hozen de kuip, slaan de fok, grootzeil en schoten aan en leggen de roeiriemen klaar voor gebruik. ‘oke, we zijn klaar om te gaan’ luidt een stem met leiderschap en visie. ‘Het plan is als volgt; we wrikken de boot naar meerpaal en hijsen daar rustig de zeilen, vervolgens varen we aan de wind over bakboord weg en gaan daarna op ons gemakje zeilen en oefenen’ gaat de stem verder.

Ik luister naar de commando’s en gooi de trossen los. De boot drijft rustig naar achter tot we de box uit zijn, en een stevige wrik aan de achterkant van de boot laat ons omdraaien en beweegt ons voort. Langzaamaan naderen we de meerpaal en ik sta klaar ons landvast te bevestigen. Opeens volgt er een enorme windvlaag die ons af laat drijven van ons doel. Het lijkt bijna niet te houden en we worden terug geblazen naar de steiger! ‘wat nu!’ denk ik bij mezelf. Dezelfde stem van eerder roept: ‘geen paniek, we laten ons rustig afdrijven tot de steiger en wachten tot de windvlaag voorbij is, daarna duwen we nogmaals af en vervolgen we ons plan’. Ik voel me gerustgesteld en wacht rustig tot we bij de steiger aankomen. Ik sta alweer klaar om op de steiger te springen en de boot vast te leggen. Optijd spring ik van de boot af en bevestig de lijn aan de kikker. Wanneer de wind weer iets is gaan liggen duwen we weer af en koersen naar de meerpaal. Dit keer bereiken we die en ik wikkel de landvast om de paal heen.

De zeilen worden gehesen wanneer ze beginnen te klapperen. ‘Dit is altijd een mooi moment’ denk ik bij mezelf. ‘Wanneer het hijsen begint volgt niet lang daarna de leukste activiteit die er is.. zeilen!’. ‘gooi maar los!’ volgt een commando, en ik haal de lijn binnen en duw af richting bakboord. ‘Fok bak!’ luidt

de volgende commando. De fokkenist trekt stuurboord en bij het ‘fok over’ commando wordt stuurboord losgelaten en bakboord aangetrokken. ‘aaaah yes! dit is het, we zeilen!’ adoreer ik in mezelf. We varen op aandewindse koers en snijden als een mes door het water. De boot wilt schuiner en schuiner terwijl de lach op mijn gezicht groter en groter wordt. ‘wat is dit gaaf!’, ‘Wil jij achter het roer?’ wordt mij gevraagd. En ik twijfel geen seconde en roep ‘JA!’. Ik klim over de doft heen achter de fokkenist langs en ga op het achterdek zitten. Het roer neem ik over en krijg ook de grootschoot aangegeven. ‘Dit is mijn favoriete plekje’ denk ik in alle enthousiasme en de adrenaline door mijn lijf heen giert. Na een paar minuten vooruit gevaren te hebben besluit ik overstag te gaan. ‘Klaar om te wenden!’ commandeer ik, ‘Ree!’. Ik zet de draai in en loef op met het roer. ‘Fok bak!’, de fokkenist trekt bakboord aan. ‘Fok over!’, de fokkenist trekt stuurboord aan. ‘Gewicht naar lage kant’, de bootslieden schuiven op naar lage kant. Zelf ga ik weer aan hoge kant zitten want daar heb ik het zicht langs de zeilen. Ik heb een perfecte overstag gemaakt en ben trots op mijzelf! ‘Dat ging zelfs beter dan vorige week’ denk ik bij mijzelf. En niet alleen ik vind dat, want ik krijg een compliment van de leiding.

Na bijna twee uur gezeild te hebben is het tijd om weer aan te leggen en de boten nacht klaar te maken. Ik vind het jammer om weer te moeten stoppen maar heb ook een hele leuke middag gehad. Nu ben ik de fokkenist terwijl we koers zetten naar de steiger. We varen voor de wind, dat vind ik een fijne koers want die is altijd heel rustig, lekker zo aan het einde van de dag. ‘We moeten alleen wel een lagerwal maken straks, en dat is best moeilijk’ denk ik bij mijzelf. ‘Je kan de snelheid namelijk niet uit de boot halen omdat de wind recht van achter komt’. De stuurman van dat moment draait dichtbij de steiger de boot 180 graden om tot in de wind. ‘dat is slim!’ denk ik ‘nu is de snelheid uit de boot, kunnen we de zeilen laten zakken en drijven we rustig naar de steiger toe, weer wat geleerd!’. De leiding staat klaar op de steiger om ons te ontvangen wanneer we rustig aan komen drijven.

De zeilen zijn gezakt en opgedoekt en we wrikken de box in. Na aan te hebben gelegd en de boot nacht klaar te hebben gemaakt is het dan toch echt tijd om te gaan.

Uit het kraaiennest vernomen dat…

 • We een fantastisch Zuwaka hadden
 • De KDeverzwijnen keihard gewonnen hebben
 • Het bijna gênant was om weer naar voren te moeten lopen voor een prijs (10 x, echt veel)
 • Het vele schreeuwen en juichen nu de keel schor heeft gemaakt
 • Daar verder niks anders aan heeft bijgedragen 😊
 • Wij erg trots zijn op iedereen van de verkenners en de loodsen
 • De Monroe in de vaart is, we zijn erg trots op onze klussers.
 • De loodsen er fijn mee gevaren hebben met Zuwaka
 • We onze KD vrijwilligers echt goed bedankt hebben met de BBQ 2.0, het was echt fantastisch.
 • De welpen een leuk ouder-welp-weekend hadden
 • De junioren een fijn overvaar weekend hadden.
 • Het sparen van oud-papier bij ons na heel veel jaren gestopt is.
 • Ons clubhuis weer mooi geschilderd wordt.
 • Dit met behulp van veel vrijwilligers, waarvoor onze dank.
 • We na twee jaar corona eindelijk onze sponsors konden bedanken met een leuke vaartocht.
 • We nu een heuse beregening-installatie hebben en nog verder uitbreiden.
 • Regelmatig staan de sproeiers nu te draaien met water uit de Eem.
 • De wensen iedereen een fijne zomervakantie

Welpennieuws

We zijn al weer bij de laatst weken van het seizoen aangekomen. Zomerkamp komt al weer bijna om de hoek kijken! 9 juli gaan wij samen met de welpen het avontuur aan om het mysterie van Atlantis op te lossen. Wij, als welpenleiding, zijn er bijna klaar voor. De laatste spullen worden ingepakt en dan kunnen wij genieten van een heerlijk spannende week!

Wij willen alvast iedereen een fijne zomervakantie toewensen!

Veel liefs van de welpenleiding.

Hieronder schrijft een welp over zijn ervaring op scouting om nog even na te genieten van de afgelopen tijd! Daarnaast hebben wij ook een welp die graag nog even over haar ervaringen van afgelopen zomerkampen wil vertellen!

Merlijn nest wit

Ik was blij dat ik bij de scouting mocht komen. Wat ik vooral leuk vind is het varen met de kano. Het samen spelletjes doen, zoals Hollandse leeuwen. Dat is super. Het leren van de verschillende knopen vond ik een uitdaging. Zelfs corvee vind ik leuk, omdat je daardoor een hechter team wordt met je nest.

Ik hoop straks over te “varen” naar de Junior Verkenners.

Groeten, Merlijn

Zoë van Hoeijen nest geel

Zomerkamp is dat je met alle welpen 1 week op kamp gaat. En daar ga je eten, slapen en eigenlijk doen we alles daar. We doen vooral heel veel spelletjes. We hebben ook een speciale postdag, dan krijgen we post van onze ouders. En je hebt eigenlijk altijd wel iets te doen. In je eentje of met z’n alle of met een groepje. Ik snap het wel als kinderen het spannend vinden. Ik vond het eerst ook spannend, maar ik ging toch! En ik vond het zo leuk dat ik niemand miste. En ik heb nooit nooit spijt gehad! En ik heb er weer 100000000000000000000000000000000000000% zin in! Groetjes, Zoë van Hoeijen

Giller van de Maand

Tijdens de prijsuitreiking van Zuwaka 10 x een prijs in ontvangst mogen nemen voor onze club.

Zo vaak hebben we onze naam nog nooit horen noemen, het was bijna gênant zo vaak.

Zuwaka 2022

Met Pinksteren zijn de verkenners en loodsen naar landgoed Enery-Up afgereisd om na drie jaar weer van ZuWaKa te genieten. Samen hebben we een ontzettend fijn weekend gehad. Het weer viel uiteindelijk nog mee gezien de weerberichten die het weekend ervoor werden afgegeven slecht waren. Alleen de namiddag en avond en terugsleep waren erg nat en dat terwijl er gezegd werd dat er vanaf zaterdagochtend regen zou zijn.

Bij het thema ‘ZooWaKa’ hebben we hooibalen moeten vervoeren, giraffen hun pillen gegeven, vliegende starten gemaakt met zeilen gehesen en een prachtig alternatieve slepersrace gehouden.

De zogeheten ‘KDeverzwijnen’ hebben daarnaast veel prijzen binnen gehaald.

Prijzen voor de zeilwedstrijden, het postenspel, het dobbelspel en de groepsprijs.

We zijn erg trots op iedereen!

Groetjes

De verkennerleiding

Het nieuwe startschip van Zuwaka, onze Kiek Uut.

Zomerkamp 2022 zeeverkenners

Hallå barn!

Björn heeft van zich laten horen aan de verkenners voor zomerkamp!

Iedere bak (stam) zal van 9 juli t/m 16 juli strijden in Norra Nederländerna. Björn zal dan zijn rijkdommen kunnen delen met de winnende stam en die stam mag zich ‘Øverste Stamme fra Nederländerna’ noemen.

De oudste strijders zullen met de sleep op vrijdagochtend 7:00 uur richting het zomerkampterrein gaan waarna de jongere op zaterdagochtend om 10:30 uur zich verzamelen op KD en naar het terrein rijden.

De paklijst is verstuurd via de mail. Vergeet niet alles mee te nemen wat nodig is om ongemakkelijkheden te voorkomen!

Dus maak je Viking schilden klaar, kleur je vlag en neem je offers voor je Noorse god mee om Björn te helpen!

Indtil da mine kæmpere!

(Tot dan mijn vechters!)

De verkennerleiding

Regionale zeilwedstrijden

Het was laatst in Maart erg hoog water in de Eem. Bovenop de tegels van de ligplaats van onze Kiek Uut We hebben

Op zaterdag 10 september zijn de regionale zeilwedstrijden.

Onze zeeverkenners en loodsen gaan daar naar toe.

Deze zeilwedstrijden worden georganiseerd door de Admiraliteit 11, waar wij deel van uitmaken. Welke ook ons Zuwaka organiseerde.

De opening is rond 11:15u op het surfstrand van Blaricum en we gaan die dag al vroeg weg en komen laat terug.

Hou de mail in de gaten voor de precieze tijden, welke eind augustus of begin september verstuurd zal worden.

Overvliegen

Op zaterdag 27 augustus is er overvliegen, de oudste kinderen van een speltak schuiven dan door naar de volgende speltak. Dit gaat vaak gepaard met een geweldige ludieke actie en bij mooi weer wordt echt iedereen nat. Neem dus een handdoek en droge kleren mee voor deze dag.

Vrijwilligers bedankt

Zaterdag 18 juni. De leiding-bedank-avond van 2022 van de Karel Doormangroep. Graag doen we onze vrijwilligers bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar (zeg maar jaren, want de inzet met corona telt echt dubbel) en jubilarissen in het zonnetje zetten. Dat is wat we jaarlijks doen, normaal in het najaar, maar deze keer door corona doorgeschoven naar juni en het werd ditmaal een echte welverdiende grootse bbq 2.0. Wat een gezelligheid en wat een geweldig lekker eten. Vrijwilligers bedankt voor jullie inzet in de afgelopen (corona)jaren en de organisatie van deze geweldige bbq-avond bedankt. Het was een top-avond.

Dank u wel

Deze containers zijn weg. Zondag 26/6, was de laatste dag dat we bij de Karel Doormangroep oud papier inzamelen. Maandagmiddag na het legen gingen onze containers hier weg.
We hebben heel veel jaren oud papier gespaard. Onze herinneringen gaan terug naar zeker voor 1980 al. Eerst ruim 10jr in het clubhuis. Later, vanaf 1992, in onze opslag bij het parkeerterrein. Eens in de 6 weken met aanhangers en/of busjes wegrijden naar een oud-papierhandelaar. Dat was nog een hele workout met het gooien van dozen oud-papier, maar vele van onze leden en vrijwilligers deden het graag. (sommige niet, die keerden gauw weer om 😊) Nog een paar jaar later werd het nog makkelijker. Eerst via Sita en nu via Rova in samenwerking met de gemeente en het gewest werd het oud-papier zelfs bij ons opgehaald. We hadden er bijna geen omkijken meer naar. Het was al die jaren toch een leuke bijverdienste, wat krenten in de pap!
Allen die ons regelmatig oud-papier brachten worden hierbij heel erg bedankt. Dankzij deze extra inkomsten konden we net wat extra leukere dingen doen voor onze jongeren en vrijwilligers.