Piraat juli 2021

Karel Doormangroep Amersfoort

Welpen, Juniorverkenners, Zeeverkenners en Loodsen
De Stuw 3, 3813 TX Amersfoort
Opgericht door: Ch. H. van der Straten in mei 1946.
_____________________________________________________________________________________________
Opkomsten: De zeeverkenners en loodsen op woensdagavond van
19.00 tot 20.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00u
Welpen en juniorverkenners op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00u
Homepage: www.kareldoormangroep.nl
Mailadres: info@kareldoormangroep.nl
Clubhuis: (033) 472 72 72 ( wo-av en za-middag)
Contributie per kwartaal 2021:       Rekeningnummer:   
Welpen                       : € 46,00          IBAN: NL63 INGB 0000 614060
Juniorverkenners        : € 49,00          BIC:   INGB NL 2A
Verkenners                 : € 49.00         
Loodsen                     : € 53,00                    

Groepsvoorzitter: Oscar Koerts
groepsleider@kareldoormangroep.nl      

Penningmeester: Sjoerd Roelofs
penningmeester@kareldoormangroep.nl

Welpenleidster: Saskia Tietjens
welpen@kareldoormangroep.nl  

Juniorverkennersleider: Michael Bal
juniorverkenners@kareldoormangroep.nl   

Verkennersleider: Stephan Priem
zeeverkenners@kareldoormangroep.nl   

LoodsenEeke Nijland
loodsenkader@kareldoormangroep.nl   

Redactie:  Oscar Koerts, Bram van de Hoef, Rik Volkers, Mart van Loenen en Michael Bal.
piraat@kareldoormangroep.nl

De Piraat
Een uitgave van de Karel Doormangroep   
te Amersfoort

Uitgave 1, jaargang 75, juni 2021
Alleen digitaal

Inhoud

Noteert u even
Nieuws van de groep
Zomerkamp zeeverkenners
Uit het kraaiennest vernomen dat……
Zeilwedstrijden 2021, zeeverkenners en loodsen
75 jaar Karel Doormangroep Amersfoort
Giller van de maand
Junioren nieuws
Loodsen nieuws
Welpen nieuws
Zomerkamp welpen
Stukje welp voor in de piraat: 16
Gespot in de lockdown! 16

Gezien op de Eem door de patrijspoort van Woonschip Robbedoes😊

Noteert u even

10        juli        Groep gesloten
17 -24  juli        Zomerkampen
4          sept.    Eerste opkomst nieuw seizoen
11        sept.    Regio Zeilwedstrijden zeeverkenners en loodsen

Niet alle activiteiten staan nog in deze planning. Houd ook uw mailbox in de gaten. En kijk in deze piraat ook bij de speltakken zelf.

Nieuws van de groep

Een bijzonder jaar. Al ruim 18 maanden worden we in de greep gehouden door corona. Inmiddels gaat het steeds beter, maar voorzichtigheid is nog steeds geboden.
Al tijden is er geen clubblad uitgegeven, want er was niet zoveel te vertellen en te laten zien.
Maar langzaam kruipen we terug naar een beetje
normaal. Ik neem u even mee wat er vanaf half december 2020 is gebeurt op onze groep.
We sloten 2020 af met nog best een succesvolle oliebollenactie, de lekkernijen die we verkochten waren door de banketbakker vers gebakken en dat konden we wel proeven.


Bij onze buurman van de jachthaven werden een
3-tal bomen slecht. Met valgevaar op zijn loods en ook bij ons op het terrein bij onze fietsenstalling.
Ze werden begin dit jaar omgezaagd. Een heuse kaalslag, maar voor de veiligheid een stuk beter zo, ik moet er niet aan denken dat er zo’n tak naar beneden komt.
In de lockdown hadden we ook een weekje sneeuwpret en wat staat ons clubhuis er dan mooi bij.
Dat is altijd zo’n mooi plaatje.

Bij ons voor staan al vele jaren wat dukdalven welke heel slecht werden.
De Gemeente heeft ze nu op laten knappen, nu geen kans meer op splinters en ze kunnen er weer vele jaren tegen. Onder restricties konden we dit voorjaar weer een beetje open op de zaterdag met verspreide opkomsten over de dag en/of teams in tweeën gesplitst, de woensdagavonden werden tijdelijk geschrapt voor verkenners en loodsen.
In maart kregen we een heus schaalmodel van de Oldemans, de lelievlet van de loodsen, helemaal compleet met alles er op en er aan.

Hij is ca. 90cm. dus best een heel mooi pronkstuk. Dit schaalmodel is gemaakt door Ron Aartsen en werd beloofd bij de opening van ons clubhuis in 2017. Binnenkort nodigen we Ron uit voor een gezellige toost op dit mooie werk. Dit is gelijk een mooie brug naar ons clubhuis, eind april 2016 werd het opgeleverd door de aannemer en wat hebben we er een fijn clubhuis aan. We hebben met vele vrijwilligers ruim een jaar keihard gewerkt om het helemaal naar ons zin te krijgen. Ik mag wel zeggen, dat is ruim gelukt. Ik heb zeer trots op wat we met ons allen neergezet hebben. Chappo!!

En toen was het ineens Mei 2021 en bestaat onze club 75 jaar en we kunnen niets vieren. Dat houden we dan nog tegoed. Het plan is een jaartje door te schuiven, dan moet er wel weer wat mogelijk zijn.

Toch bijzonder: een jongensdroom werd werkelijkheid: gestart in 1946 in de Palmstraat met 6 kinderen en nu anno 2021 met bijna 150 leden en nog steeds licht groeiend aan De Stuw met een schitterend clubhuis.

Het onderhoud aan de boten is ook elk jaar weer een terugkerend werk. Heb je een boot, dan heb je de lusten en de lasten zeggen we altijd. En bij ons hebben we vele boten en dus best wat te doen.

Even een opsomming: welpen met 10 kano’s en 1 rubberboot. De junioren met 4 juniorvletten en een schouw. De zeeverkenners met 6 lelievletten en een schottelboot als sleper. De loodsen met 2 Lelievletten (1 nog gedeeld met de zeeverkenners) een kajuitzeilboot en een Drascombe Gig.

Er lopen dan ook nog wel wat projecten. De laatste aanwinst staat onder een tent op ons veld, dit is een mooie open tweemaster, maar is nog een meerjarenproject. Onze sleper De Kiek Uut had dit jaar zeer groot onderhoud en staat nu met het onderwaterschip zeer mooi in de verf. Netjes gedaan mensen. Ook een aantal lelievletten hebben een grondige beurt gehad, dit kon mooi in onze kelder. Er werd bijna dagelijks geklust door een klein team. Ook hier een pluim voor.
Installaties van de nieuwe welpen vonden plaats op onze parkeerplaats, zo konden ouders het vanuit de auto toch zien en meemaken. Leuk gedaan zo.. Mijn complimenten voor de teams ze hebben met alle wisselende maatregelen toch steeds wat gedaan en geprobeerd te club bij elkaar te houden. Ik heb zelfs een Drive Thru gezien op de parkeerplaats.

Er kan steeds meer en er werd ook weer gekampeerd, de zeeverkenners hebben hun tenten, waaronder twee hele nieuwe, opgezet om een weekendkamp op ons clubhuis te houden. Na twee jaar was het tentopzetten een beetje
roestig geworden 😊.

Maar uiteindelijk stond alles netjes en waren de Otters als eerste klaar en mochten zij kampvuur maken bij onze kampvuurplaats, dat was een zeer geslaagde opdracht. Al gauw was er vuur en werd het gezellig. Dat is beter dan al de online of beperkte activiteiten.

Ook de 18+ mochten weer komen, die hadden we al ca. 18 maanden niet gezien. Zo goed om die ook weer te mogen begroeten. Fijn dat dat weer kan. Er wordt, op een paar knutselprojecten na, weer volop gevaren, gekanood, geroeid, gemotord en gezeild, hier hebben we de hele winter en voorjaar naar toegeleefd. Regelmatig worden onze boten en/of sleepjes gespot op de Eem of randmeren. Ik krijg nog wel een foto’s doorgestuurd van bekenden 😊. Vanuit een groenfonds hebben we wat geld voor het vervangen van een paar bomen voor dit najaar en tevens voor uitbreiding van de beregening. Ook zit er nog wat in deze pot voor een nieuw touw in onze touwbaan op ons veld voor, deze is afgelopen zaterdag al vervangen en wordt er weer druk gebruik van deze touwbaan gemaakt.

We hopen op goede zomerkampen en dat er in september weer een
“gewoon” seizoen kan beginnen.

Bram van de Hoef

Zomerkamp zeeverkenners

Themaboodschap voor de verkenners:

Weledelgeboren Kapitein en de bemanning.

De wateren worden warmer en de winden komen uit de goede richting. Het is weer het seizoen voor koopvaardij en handel. Over eene maand varen jullie uit, op zoek naar rykdommen en schatten om terug te brengen naar het vaderland. Natuurlijk kunt u niet zomaar op eene zodanige reis vertrekken, voorbereiding is nodig voor de vele gevaren die jullie tegemoet zullen gaan. Rantsoenen moeten worden aangelegd, sinaasappels kan je nooit tekort komen. De zeven zeeën kennen beesten uit de diepte, torenhoge golven en spookschepen. Kortom, al die rijkdommen vind je niet zomaar. Als ontdekkingsreizigers zullen jullie eene kaart maken, op deze kaart is jullie uitvalsbasis te vinden, verder zullen jullie deze kaart bijwerken naarmate jullie meer landen ontdekken. Jullie thuisbasis laat zich natuurlijk kennen door eene vlag en outfit, maak deze vlag, laat je kennen door je kleding. Haast is geboden want de vaart begint al over enige weken. Bedenk ook welke handelsgoederen uw zult zoeken. Creëren jullie rijkdommen door middel van specerijen? Of ivoor? Misschien zoeken jullie het geld wel in de suiker. Dichterbij huis zou je ook rijk kunnen worden door hout, graan of linnen. Er zijn vele mogelijkheden. Dus wat moet je doen?

 • Een kaart maken met jullie uitvalsbasis in het midden.
 • Een vlag en outfit voor de bemanning
 • Hoe gaan jullie rijk worden?

Een voorspoedige voorbereiding gewenst!

De Koopmeesters.

Uit het kraaiennest vernomen dat…

 • We 75 jaar bestaan, maar dat dit jaar niet vieren.
 • Deze keer geen verjaardagen in ons clubblad staan
 • Vier maanden geen clubblad best lang is en dan erg veel verjaardagen veel ruimte innemen. Volgend clubblad weer beter.
 • We na de vakantie hopelijk weer gewoon gaan doen.
 • We op zaterdag 4 september een nieuwe seizoen beginnen en dan starten met het overvlieg-spektakel.
 • Het verstandig is op deze dag sowieso extra kleding mee te nemen en een handdoek. Dit door ervaringen uit het verleden 😊
 • De week er na, op de 11e,  de Regionale Zeilwedstrijden zijn, voor zeeverkenners en loodsen.
 • Alle teams nu druk bezig zijn met hun voorbereidingen voor de zomerkampen.
 • De zeeverkenners een koopvaardersthema met zomerkamp hebben,
 • De handelscompagnie voor de verkenners binnenkort van start gaat
 • De ‘Koopmeesters’ aanwezig zullen zijn om de handel goed te laten verlopen
 • De vloot bijna klaar is voor vertrek.
 • De welpen op een heuse ark bivakkeren, bij een groot meer.
 • De junioren al op het Eemmeer rondvaren en zo al een stuk op weg zijn naar zomerkamp.
 • Er in de lockdown ook cursussen gegeven werden aan de verkenners, zoals EHBO en Kaart & Kompas. Dit ging via Discord.
 • We toch veel liever fysieke opkomsten hebben.
 • We blij zijn dat er steeds meer kan.
 • We iedereen een hele fijne zomervakantie wensen. Stay Safe.

Zeilwedstrijden 2021, zeeverkenners en loodsen

Op zaterdag 11 september zullen de regionale zeilwedstrijden weer plaatsvinden op het surfstrandje van Blaricum/Huizen!

We zullen dan met de zeeverkenners vroeg vertrekken van het clubhuis om leuke zeilwedstrijd te gaan varen tegen andere scoutinggroepen uit de regio!
Het clubhuis is open omstreeks 07.30u. Om ongeveer 18.00u. zullen we weer aankomen op het clubhuis!

Neem voor je zelf wat te eten en drinken mee, zo ook je zwemvest, gymschoenen en eventueel een regenpak.

75 jaar Karel Doormangroep Amersfoort

Zoals al verteld bij Nieuws van de groep op de eerste pagina’s bestaan we dit jaar 75 jaar. Helaas nu geen feest. We willen komend jaar wat proberen. Hopelijk dat dat dan wel gaat en kunnen we er een mooi feestjaar van maken.

Voor onze geschiedenis kan ik u het beste verwijzen naar onze
website: Geschiedenis – Karel Doormangroep.

Hier staat een uitgebreid verhaal over ons ontstaan en belevenissen.
Natuurlijk hebben we ook een schat aan foto’s en elke foto is een herinnering of belevenis. Ook zijn er diverse krantenartikelen en nieuwsfilmpjes. De vele linkjes hiervan staan ook op onze site onder: https://www.kareldoormangroep.nl/informatie/ Altijd leuk om terug te kijken. Ik heb ook nog 24 uur aan video-opnames uit de jaren 90, maar moet even kijken hoe dat gaat met de privacy en zo.

Een stukje geschiedenis: In 1946 begonnen we in de bossen, maar zijn we langzaam aan steeds meer gaan varen, eerst op de Eem en later op het latere
’t Raboes aan de monding van de Eem aan de maatpolder. Bijzonder is dat er toen helemaal nog geen Flevoland was. We kampeerden aan het grote IJsselmeer. Hoe gaaf was dat. We hebben heel wat zien veranderen.

Een jongensdroom werd werkelijkheid, begonnen op 17 jarige leeftijd door Charles van der Straten samen met dhr van de Wal. De club was zijn lust en zijn leven. Charles “De Schipper” was een bijzondere man, met een groot hart voor de kinderen en vrijwilligers op zijn club. Helaas is hij op 64-jarige leeftijd overleden begin jaren ’90. Maar zijn gedachten en opzet van de club leven nog steeds voort.

Vele kinderen, jongeren en vrijwilligers hebben een leuke vrijetijdbesteding bij ons kunnen beleven en zichzelf kunnen ontplooien. Daar drijven we nu altijd nog op. Ook vele kinderen van kinderen zitten thans op de groep. Velen scoutinghuwelijken zijn er gesloten en binnenkort zelfs een derde generatie, De ene opa, vader en moeder hebben bij ons jaren bij verschillende speltakken gezeten en functies bekleed en de andere opa was een tijd voorzitter. Zo bijzonder dit. Dan doen we het toch goed. Na de zomervakantie zullen we wat oude en ook huidige foto’s in beeld brengen op onze website en sociale media. Het is zeer leuk om te zien hoe de groep gegroeid is. Ik heb ook nog hele stapels logboeken van vroeger. Ik zal wat bladzijden inscannen en posten.

Wordt vervolgd.
Bram van de Hoef

Giller van de maand

Hoe bijzonder:

“Drive Thru” installaties bij de welpen in 2021 op een podium.
De installaties zijn door familie dit keer bij te wonen vanuit de auto op de grote parkeerplaats.

Junioren nieuws

Het is bijna weer zover! Met al wat warme dagen achter de rug kijken we dan uit naar een lekker zomers weekje zomerkamp! Maar wacht, vergeten we niet iets? Ja, we hebben natuurlijk reeds een leuk kamp gehad! Heenvaarkamp dan wel.

Na in de ochtend verzameld te hebben op KD zijn we de boten op gestapt en zijn we dan eindelijk na een vertraagd winterseizoen de Eem afgevaren. De boten moesten immers weer naar de steiger zodat we daar ons zeilseizoen voort kunnen zetten en traditiegetrouw doen we dat doormiddel van een heenvaarkamp.

Eenmaal de kronkels van de inmiddels welbekende Eem afgevaren kwamen we dan aan op het Eemmeer, wat hebben we haar gemist. Echter eindige onze tocht daar niet, we voeren door tot aan de bocht voorbij Spakenburg richting Nijkerk om daar de zeilbootjes los te gooien, ga maar zeilen! Helaas bleek Jouri (de wind) een beetje slaperig te zijn en dus was het voornamelijk roeien, wrikken en af en toe een beetje mee dobberen op de vleugjes wind van het gesnurk van Jouri.

Uiteindelijk na weer opgepikt te zijn door de Schouw zijn we dan aangekomen in het aangename clubhuis van de scouting Kiliaen van Rensselaer II stonden ons heerlijke soepen en broodjes hamburgers te wachten, die al waren klaargemaakt 😊. Een potje voetbal kon natuurlijk niet ontbreken gevolgd door een spelletje weerwolven.

De ochtendzon brak al vroeg in de morgen door. De kids lagen nog heerlijk te slapen, maar de leiding had andere plannen, wakker worden! Het was al weer tijd om in te pakken en de tocht naar de steiger terug te maken. Na een snel ontbijt en frisse energie voeren we met de wind en ochtend zon mee terug naar de steiger. Het kampje was al weer voorbij, maar een mooie voorbereiding op wat komen gaat,

ZOMERKAMP!

Loodsen nieuws

Eindelijk is het zo ver! We mogen weer met z’n allen opkomsten draaien en zeilen. De BBQ is uiteraard al aan geslingerd en de eerste barrekening is ook weer een feit. We kunnen zelfs al heel voorzichtig op zoek naar onze ruggengraten die nog ergens in de stad liggen. Helaas heeft nog geen van de loodsen deze teruggevonden, dus we blijven zoeken. Nu we weer mogen zeilen wordt er hard gewerkt om dit ook weer met alle boten te kunnen doen. De twee vletten de Oldemans en de Kortenaer zijn weer volledig in de vaart en worden goed gebruikt, maar de gig is helaas alleen nog te gebruiken als borrelboot. Een nieuwe mastvoet is onderweg, en zodra deze gearriveerd is kan er ook weer gezeild worden met de gig. De Monroe heeft nog iets meer tijd en aandacht nodig, maar het gaat de goede kant op. De motor is zo goed als af, en dan is het alleen nog een kwestie van die er in plaatsen, schoonmaken, testvaren, de mast en tuigage er op, nog een keer testvaren maar nu met zeilen, en dan kunnen we hopelijk ook met deze boot zeilen. We zijn nog niet over de deadline van Zuwaka, dus we hebben nog even de tijd.

Voorlopig hoeven we ons dus nog niet te vervelen. We kunnen lekker zeilen en we zijn nog niet uitgeklust, dus we zijn helemaal in ons element. Een zomerkamp zit er helaas nog niet in, maar we hebben een hele week in ons eigen clubhuis om dit met elkaar te kunnen verwerken.

Welpen nieuws

We hebben het afgelopen halfjaar flink wat opkomsten gemist op locatie! Gelukkig hebben wij wat leuke opkomsten online met de welpen kunnen doen. We hebben tenten gebouwd, een quiz gedaan en nog veel meer leuke spellen. Iedereen miste het clubhuis natuurlijk ontzettend! Gelukkig zijn we nu al eventjes weer op de groep aanwezig en gaan we binnenkort op kamp!!!!!

(Foto’s van hutten bouwen tijdens de online opkomst)

Zomerkamp welpen

De welpenleiding heeft er al ontzettend veel zin in en zijn vol in de voorbereiding. In de tussentijd hebben we met de kinderen flink wat kunnen kanoën en nog meer buitenspellen kunnen doen.

We willen jullie allemaal alvast een fijne vakantie wensen de komende zomer en zien jullie op zomerkamp!!

Veel liefs van de welpenleiding!

Stukje welp voor in de piraat:

Dit is geschreven tijdens Corona lockdown waardoor wij geen opkomsten konden draaien:

Ik ben Morgan en ik zit op scouting bij de welpen. Het leuke van scouting zijn toch wel de logeerpartijtjes en het zomerkamp, want dan is er een verhaal met elke keer weer een ander thema en allemaal doen we daaraan mee. Toneelstukjes die we dan doen vind ik echt helemaal niks. Voor mij geen plek op het toneel graag. We doen ook vaak spannende spelletjes zoals levend Stratego in het bos als het donker is. De laatste keer had ik een zwarte jas aan, dus kon ik heel goed sluipen zonder dat ik werd gezien. Dat was echt gaaf. Toen ik vast kwam te zitten aan een tak zo in het donker werd het even wel heel spannend. Maar het allerleukste is de gezelligheid hier op de club. Dat is nou juist wat ik nu heel erg mis. Door corona zijn er nu geen opkomsten en dat is jammer. Ik hoop dat we snel allemaal weer naar het clubhuis kunnen om te spelen, leren, kanoën en veel lachen natuurlijk.

Gespot in de lockdown!

In de lockdown was er een Drive Thru bij ons clubhuis om leuke spullen te halen voor de welpen. Dit om leuke dingen thuis te doen.
Het was leuk om elkaar toen weer even 1 op 1 te zien.