Loodsen

Loodsen

De loodsen vertellen u over hun activiteiten:

Wanneer je 16 jaar of ouder bent kun je bij de Loodsen. Het is niet mogelijk om van buiten de groep lid te worden van de loodsen, dit kan alleen wanneer je als verkenner naar de loodsen komt.

De loodsen bestaan uit ruim dertig personen en vijf begeleiders/kaderleden. Deze begeleiders zijn oudere loodsen die zich bezighouden met de communicatie tussen het bestuur, de andere speltakken en het organiseren van diverse gave opkomsten met ons allen.

Deze kaderleden zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de loodsenstam.
De loodsen noemen zichzelf Ollie-stam, dit is vernoemd naar de eerste lelievlet, de Oldemans, van de loodsen uit 1964 en tevens de schenker van deze vlet, de heer Oldemans.

Voor de dagelijkse leiding geeft het kader sturing aan de loodsen. Samen met de rest van de loodsen maken zij het programma. In tegenstelling tot de zeeverkenners, de juniorverkenners en de welpen wordt het programma niet gemaakt vóór, maar dóór de loodsen.

Iedere zaterdagmiddag en woensdagavond komen we bij elkaar. Wij zijn over het algemeen als loodsen te herkennen aan onze blauwe sweater met op de rug een grote afbeelding van een van onze boten. Regelmatig is er ook een weekendkamp met veel lol en uitdagingen.

Ons programma speelt zich met name af op en rond onze boten. We hebben twee vletten: de Oldemans en de Kortenaer (zeilnummer 1432). Ook hebben we een Drascombe Gig, een engelse tweemaster, geschikt voor leuke vaartochten met max 12 personen aan boord. Voor de veiligheid heeft de Gig een buitenboordmotor. Tevens hebben we een kajuitzeiljacht met binnenboordmotor.

Iedere zomer gaan we zo lang mogelijk op zomerkamp. Tijdens deze periode kunnen alle loodsen intekenen om een paar dagen, een week of langer mee te zeilen op één van de boten. In de praktijk komt het erop neer dat we eenIMG-20190511-WA0006 trektocht maken over het IJsselmeer, de Friese Meren, de Waddenzee en zelfs in Kroatië hebben we de afgelopen jaren al twee maal een aantal weken rondgevaren met onze vorige oude B2-sloep, die we in 2019 hebben verkocht. Gedurende de rest van het jaar houden we weekendkampen en zeilen we op open water. Ieder loods mag zelf een dag gaan zeilen of een kamp organiseren wanneer er voldoende animo is. Voorwaarde is wel dat er voldoende mensen mee gaan en dat iemand aanwezig is met een CWO Zeildiploma of gig-machtiging. Tijdens de winter doen we het benodigde onderhoud aan de boten en organiseren we andere activiteiten.

We hebben ieder jaar een aantal vaste activiteiten:

  • Mid-WinterBBQ, dit is ergens in februari, hier zijn andere groepen vaak ook uitgenodigd.
  • Een leuke stoere dropping.
  • ZuWaKa, dit is in juni, een groot zeilevenement waar ook andere groepen komen, hierbij zijn ook de verkenners aanwezig.
  • Zomerkamp, ieder jaar gaan we meestal naar het waddengebied voor een maandje.
  • Zeilwedstrijden, na zomerkamp zijn de zeilwedstrijden, ook hier zijn meerdere groepen uitgenodigd en komen de verkenners ook.